Sorteren:
Sorteren:
Filter
Geef uw conditie nu een boost met een Spinbike / Spinningfiets! Krijg gratis advies over meer dan 35 modellen voor de perfecte keuze! Bestel voor 22:00 & ontvang de bestelling de volgende dag thuis. Nu ook weekend levering ✔ Ontvang een gratis cadeau bij aankoop ✔ 6 Fitwinkels ✔
De spinbike, in Nederland ook wel bekend als de spinningfiets, is een populair fitnessapparaat onder de sporters. Het is namelijk mogelijk om met een spinningfiets het gevoel van het buiten wielrennen naar binnen te halen met als voordeel dat de spinningfiets onder elke weersomstandigheid gebruikt kan worden. Niet alleen voor wielrenners is de spinningfiets een goede optie, ook voor mensen die willen afvallen, conditie willen opbouwen of gewoon lekker willen bewegen is de spinningfiets een geschikte keus. Daarnaast is de spinningfiets ook een uitstekend middel om je beenspieren te versterken.
Voordelen van de spinningfiets
Door het regelmatig trainen op een spinbike wordt je conditie en longinhoud verbeterd. Dit is al heel goed te merken na een aantal trainingen doordat je het steeds beter volhoudt. Hoeveel calorieën je verbrandt ligt natuurlijk aan je gewicht, leeftijd en de intensiteit waarmee je traint, maar dat je met een spinningfiets makkelijk af kunt vallen is een feit. Tijdens het spinnen moet je vooral de weerstand opbouwen en niet meteen te snel willen fietsen om het beste resultaat te behalen.
In vergelijking met de hometrainer heeft de spinningfiets als voordeel dat je door het gebruiken van SPD pedalen (Shimano Pedaling Dynamics) niet alleen duwend maar ook trekkend kracht kan zetten. Onder andere dit maakt het mogelijk veel zwaarder te trainen dan op een hometrainer en daarom wordt de spinbike ook vaak ingezet tijdens H.I.I.T work-outs! Daarnaast heeft de spinbike als voordeel dat de kans op blessures veel kleiner is dan met bijvoorbeeld buiten hardlopen of wielrennen.
Welke spieren train op een spinbike?
Met het trainen op een spinningfiets, creëer je sterkere spieren. Tijdens een training worden met name je bil- en beenspieren getraind. Hiermee lever je de meeste kracht. Bij het wegduwen van de trapper train je voornamelijk je bovenbenen en bij de opwaartse beweging van de trapper gebruik je voornamelijk je hamstrings en kuiten. Je bilspieren worden getraind zodat je recht op het zadel blijft zitten. Ook krijg je door spinning een beter postuur omdat je romp en evenwicht versterkt worden.
Waar moet je op letten bij het kopen van een spinningfiets?
Als je van plan bent een spinningfiets aan te schaffen, moet je letten op de volgende punten:
- - Afstellen van de spinbike
- - Gewicht van het vliegwiel
- - Doortrapsysteem
- - Weerstand van de spinningfiets
- - Controleren van je trainingsgegevens
- - Pedaalsysteem
- Afstellen van de spinningfiets
Het is belangrijk dat een spinbike af te stellen is op eigen maat. Het is namelijk essentieel voor je houding dat je zowel het zadel als het stuur kunt aanpassen. Ga je namelijk trainen op een verkeerd afgestelde fiets, dan is op ten duur een blessure aan knieën, rug of andere spiergroepen mogelijk.
Hoe stel je een spinningfiets op de juiste manier af?
Zadelhoogte:
Zet de voeten op de pedalen. Breng één van de voeten in de hoogste stand en de andere voet in de laagste stand. De knieholte van de laagste voet moet ongeveer een hoek hebben van 30 graden. De bovenste knie bevindt zich net onder de heup.
Voor/achter positie zadel:
Het verstellen van de voor/achter positie van het zadel is om je knieën goed uit te lijnen ten opzichte van je voeten. Ga op het zadel zitten en breng je handen in de tweede positie van het stuur. Zet de voeten op de pedalen en breng beide voeten op gelijke hoogte.Gebruik je voorste knie om te checken of de knieschijf precies in lijn is met de bal van je voet. Anders moet het zadel naar voor of naar achter geplaatst worden.
Stuurhoogte:
Het stuur dient op comfortabele hoogte gezet te worden ongeveer op gelijke hoogte van het zadel. Voor beginners en mensen met rugklachten is het verstandig om het stuur wat hoger dan het zadel. Aan de hoogte van het stuur zit geen exacte norm aan verbonden. Wij raden aan om verschillende hoogtes te proberen en te ervaren wat je zelf het fijnste vindt.
- Gewicht van het vliegwiel
Een spinbike is een hometrainer met een verzwaard vliegwiel. Tijdens het fietsen blijft het vliegwiel spinnen waardoor je in principe blijft doortrappen tenzij je de terugtraprem gebruikt of de noodstop indrukt. Hoe zwaarder het wiel, hoe groter de traagheid, wat resulteert in het feit dat de trap vloeiender is. Een ander voordeel van een zwaarder vliegwiel is dat de weerstand ook zwaarder in te stellen is, waardoor je ook als ervaren spinner jezelf op de proef kunt blijven stellen.
- Doortrapsysteem
Een belangrijk verschil tussen een spinningfiets en een hometrainer of speedbike is dat de spinningfiets een doortrapper is. Hierbij kunnen de benen niet abrupt stil worden gehouden omdat de trappers alsmaar rond blijven draaien. Met een doortrapsysteem wordt de juiste trainingsintensiteit snel bereikt die daarna makkelijk de gehele training is vol te houden. Bij het fietsen blijft het vliegwiel ook doordraaien. Echter zijn sommige spinningfietsen voorzien van een speciaal veiligheidssysteem om toch probleemloos te kunnen stoppen.
- Weerstand van de spinningfiets
In de meeste gevallen zit op het stuur of frame zit een knop waarmee de weerstand hoger of lager gezet kan worden. Dit kan op verschillende methoden. De eerste manier is om aan de knop te draaien, daarbij worden rempads tegen het vliegwiel gedrukt waardoor er harder gewerkt moet worden om het vliegwiel rond te krijgen. De tweede manier is dat sommige spinbikes over een magneet beschikken. Deze magneet kan dichter bij het vliegwiel (zwaarder) of verder van het vliegwiel (lichter) af gehouden worden. Deze methode is wat duurder maar heeft vaak een vloeiender resultaat dan rempads.
- Controleren van je trainingsgegevens
Voor de spinners die graag controle willen hebben over het lichaam tijdens het fietsen, is het handig dat de spinningfiets beschikt over een compacte display waarop je het calorieverbruik, de fietsafstand, het hartslag en/of tijd kunt aflezen. Door gebruik te maken van een cardio pulse kan de hartslag worden afgelezen. Een cardio pulse set bestaat uit een borstband en aansluiting op de spinningfiets. Let op: niet alle spinbikes beschikken over deze aansluiting.
Wanneer een spinfiets niet over een display beschikt is het aan te raden om gebruik te maken van een smartwatch. Niet enkel ter controle, maar ook om de training goed in te delen.
- Pedaalsysteem
De meeste spinningfietsen worden geleverd met toeclips. Hiervoor heb je geen speciale sportschoenen nodig en zorgen er toch voor dat je schoenen niet van de pedalen schuiven tijdens het trainen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je ze stevig vast zet. Een ander veel gebruikt systeem is het SPD pedaal waarbij je de schoenen vastklikt aan het pedaal. Hiervoor heb je speciale fietsschoenen nodig.
Nog vragen of op zoek naar een spinningfiets aanbieding?
Onze specialisten staan klaar om te ondersteunen bij het kopen van een spinbike, iedere doordeweekse dag van 09:00-22:00 en zaterdag van 10:00-17:00 via telefoon +31 (0)74 – 3491579 of via de chat.