Sorteren:
Sorteren:
Filter
De plyobox
Het is een constructie die je vandaag de dag in elke sportschool die naam waardig terug kunt vinden: de plyobox. Ook voor een home gym is een plyobox eigenlijk onmisbaar om voldoende variatie en effectiviteit in jouw trainingen te brengen. Maar wat is dat nu eigenlijk exact? Welke spiergroepen train je met de plyobox? Welke varianten zijn er?
Wat is een plyobox?
Een plyobox is een in essentie heel simpel ontwerp dat speciaal gemaakt is voor sprongtraining. Het is meestal een houten of een metalen verhoging waar je oefeningen voor de beenspieren op uitvoert. Qua design is een plyobox dus ontzettend simpel maar dat betekent niet dat het geen veelzijdig fitnessapparaat is. Niet toevallig is de plyobox één van de favoriete apparaten binnen de crossfit of binnen bootcamps. Ook bij revalidatie gebruikt men overigens vaak een plyobox.
Welke soorten plyoboxen zijn er?
Er zijn op de markt eigenlijk drie soorten plyoboxen die je van elkaar kunt onderscheiden. Alle drie hebben ze zo hun eigen voor- en nadelen.
De houten plyobox
De houten plyobox is waarschijnlijk het vaakst voorkomende type. Het is in essentie niets meer dan een houten doos dat zo is ontworpen dat je ze aan drie verschillende kanten neer kunt zetten. Het is een rechthoek en dat betekent dat je dus ook drie verschillende hoogtes beschikbaar hebt voor jouw oefeningen afhankelijk van welke kant je op de grond zet. Dit is dan ook de reden dat dit type soms een 3-in-1 plyobox wordt genoemd. Het voordeel is dat je ineens drie hoogtes hebt en dat het een relatief goedkope optie is.
De metalen plyobox
De metalen plyobox bestaat uit een metalen onderstel en een stevige plaat om op te landen. Een metalen box kan je dus maar op één hoogte gebruiken. Daar staat tegenover dat je metalen plyoboxen in de regel koopt als set. Vaak gaat het dan om een set met vier of met zeven verschillende hoogtes. De grote voordelen zijn dat er meer hoogtes beschikbaar zijn en dat je ze vlot op kunt bergen. De boxen zijn immers zo ontworpen dat je ze vlot onder elkaar kunt zetten.
De soft plyo boxen
De soft plyo boxen zijn de minst vaak voorkomende soort aan plyo boxes. Het is een box gemaakt van zacht materiaal wat vooral voor het landen op de boxes aangenaam is. Dit zijn boxes die je gebruikt voor extreme hoogtes en om te stapelen. Vandaar dat een zachte landing bij een foute jump of wanneer je er net niet geraakt wel zo handig is.
De voordelen van trainen op een plyobox
Trainen met een plyobox noemen we ook wel plyometrisch trainen. Dit woord is afgeleid uit een Grieks woord pleythyein wat staat voor vergroten. Dat is dan ook exact wat je doet met een plyobox: je conditie vergroten. Je ontwikkelt een sterke explosieve sprongkracht door vaak plyometrisch te werken. Bovendien verbeter je jouw conditie en ook de flexibiliteit van jouw spieren en pezen. Ook jouw stabiliteit gaat door vaak plyometrisch te trainen sterk omhoog. Je hebt immers wel een bepaald evenwichtsgevoel nodig om vlot te landen.
Welke spiergroepen train je?
Een plyobox is een veelzijdig apparaat dat aanleiding geeft tot heel wat verschillende oefeningen. Zo kan je bijvoorbeeld de bekende box jumps uitvoeren maar ook dips, burpees over de box, box squats, elevated push ups, step ups en ga zo maar door. Kies je echter voor het traditionele gebruik en ga je voor de box jumps? Dan sta je in essentie naast de plyo box en spring je zo hoog mogelijk om te landen op de doos. Dan train je de bilspieren, de hamstrings, de heupspieren, de rugspieren, de buikspieren en de kuitspieren. Met andere woorden: trainen met een plyobox traint zo goed als alle zuidelijk gelegen spieren.
Kies de juiste afmeting
Met een plyobox trainen is een goed idee en is vooral een veelzijdige workout. Toch kan je best goed opletten met de hoogte van de doos die je gebruikt of die je aanschaft. Veelvuldig springen legt immers ook heel wat druk op jouw gewrichten. Goed landen is in die context zeer belangrijk. Dat betekent dat je bij voorkeur opteert voor een hoogte die je aankunt. Bij Fitnessapparaat vind je dan ook een ontzettend uitgebreid aanbod aan plyo boxes in alle mogelijke formaten. Er zijn kleine dozen beginnende vanaf 15 cm tot echte mastodonten van 75 centimeter en zelfs hoger. Uiteraard kan je ook kiezen voor de soft plyo boxes en deze stapelen tot je de gewenste hoogte bereikt.