Sorteren:
Sorteren:
Filter
De beste sportsokken
Zoals niet moeilijk te raden is uit de naam, zijn ze rechtstreeks bestemd voor de beoefening van diverse sporten. Volgens mensen die ze gebruiken, verbetert dit kledingstuk het comfort en de veiligheid tijdens het sporten aanzienlijk. Maar kunnen normale sokken niet hetzelfde effect bereiken?
Is het echt belangrijk om gespecialiseerde mogelijkheden te hebben of is het gewoon een marketingtruc?
Verschillen tussen sportsokken en gewone sokken
Materiaal
In sokken die niet voor training bestemd zijn, neemt katoen meestal een overheersende plaats in de samenstelling in. In de sport is het hoofdbestanddeel synthetisch materiaal.
Dit zorgt ervoor dat de sokken tijdens de fysieke inspanning niet van de voeten glijden, wat leidt tot ongemak en zelfs tot schaafwonden en eelt op de voeten.
Elastiek
Het elastiek dat in veel van de sokken is genaaid, zit te strak, wat de normale bloedcirculatie belemmert, die zo nodig is tijdens het sporten. De sportieve exemplaren hebben een brede, dichte elastische band, die de kous niet te strak gespannen om het been houdt.
De teennaad
Deze naad is dun en plat, nauwelijks merkbaar bij het dragen. Dit is nodig om de kans op wrijving in de teenzone, die zo vaak voorkomt bij sporten waarbij plotseling gestopt en geremd moet worden, te beperken.
Individualiteit van linker- en rechtersok.
De linker- en rechterbenen zijn fysiologisch verschillend: ze hebben verschillende anatomische krommingen. De sportsok volgt de welving van het been en is daarom individueel voor beide benen. Dit kenmerk beschermt het been tegen verrekking en onnodig ongemak.
Versterkte zones
Deze zones verschijnen in speciale vormen. Verschillende soorten sokken hebben verschillende versterkingszones, afhankelijk van de gebieden waar de meeste lichaamsbeweging plaatsvindt.
Deze dichtingen helpen onnodige belasting en wrijving van de voetoppervlakken te voorkomen.
Sterke punten van sportsokken
Functie van thermoregulatie en vochtafvoer. Dit is gewoon nodig bij het sporten. Natte en zweterige voeten zijn namelijk niet alleen een groot ongemak, maar ook een risico op blessures. De taak van deze functie is vocht te absorberen en vervolgens te verdampen. Dit is trouwens nog een reden om sportkleding van synthetische materialen te maken, natuurlijke stoffen voorkomen vochtabsorptie en verdamping.
Gespecialiseerde sportsokken zijn veel duurzamer dan gewone sokken. Dit wordt bereikt door de aanwezigheid van versterkte zones. In sommige modellen zijn kevlar draden geweven, waardoor de slijtvastheid van het product nog wordt verhoogd.
Veel modellen bevatten zilverdraden, evenals jodium en aloë-ionen. Al deze bestanddelen helpen bacteriën te bestrijden en dus ook een onaangename geur.
Warmte is een noodzakelijke eigenschap voor de wintersport, dankzij de toevoeging van wol. Het helpt de lichaamswarmte vast te houden en zorgt er ook voor dat de sok zich sneller aan de vorm van de schoen aanpast.
Soorten sportsokken
Ze kunnen worden onderverdeeld in subgroepen. Ze verschillen in hun geschiktheid voor verschillende sporten, net als voor verschillende vaardigheidsniveaus in de sport. Elke sport heeft zijn eigen type sokken.
Om te rennen
Bij het kiezen van een paar voor het hardlopen, is het belangrijk te beseffen dat 90% van alle lichamelijke activiteit van het joggen naar de voeten gaat. Sokken moeten een betrouwbare bescherming bieden tegen diverse mechanische beschadigingen.
De warmte- en vochtuitwisselingsfuncties moeten bijzonder goed zijn. Namelijk, een bezweet been in combinatie met ongunstige weersomstandigheden kan leiden tot onderkoeling van het been of verkoudheid in het
algemeen.
Deze sokken zijn nog eens onderverdeeld in compressie- en membraansokken.
Het "werkings"-principe van membraansokken is niet anders dan dat van de rest van de membraankleding. Het membraan voorkomt dat vocht doordringt tot de huid van de voet, maar de thermoregulatie verslechtert niet: het been zweet niet, de extra "warmte" gaat naar buiten.
Het idee om compressiesokken te maken is ontstaan in de geneeskunde, het moet worden gebruikt door mensen met ziekten die verband houden met stoornissen van de bloedsomloop.
Sokken voor het fietsen
Een wielrenner kan direct worden onderscheiden van een gewoon mens: hij draagt voor zijn training altijd nauwsluitende kleding, omdat slobberige kleding zijn bewegingen duidelijk belemmert. De sokken zijn ook nauw aansluitend. Ze zijn gemaakt van elastisch materiaal waardoor de sok tijdens het rijden niet kan afzakken.
Een belangrijke functie is het been te beschermen tegen mechanische beschadiging, dus is het elastiek van de sok aan het onderste deel van het been bevestigd. Er zijn ook versterkte zones aan de voor- en achterkant van de enkel om de benen te beschermen. Bovendien worden er afdichtingen gemaakt op de hielen en tenen.
Sokken voor tennis
Het bijzondere van tennis is het abrupte remmen. In dit opzicht moeten sokken een betrouwbare bescherming bieden voor de voetzolen, zowel tegen lichte verwondingen – schaafwonden – als tegen ernstige verwondingen. Om dergelijke omstandigheden te creëren, zijn er zijafdichtingen in het hoofdgedeelte van de voet.
En zo is er voor elke sporttak wel een specifieke sok ontworpen.