Sorteren:
Sorteren:
Filter
Springtouw: tips en training
Springtouw is al lang geen kinderspel meer, maar een onderdeel van je workout in de sportschool. En terecht, lichaamsbeweging biedt immers tal van gezondheidsvoordelen, helpt calorieën verbranden en kan overal worden gedaan. Wil je het proberen maar weet je niet waar te beginnen? Maak je dan klaar! In dit artikel geven we enkele tips over hoe je dit accessoire in je fitness routine kunt gebruiken. Kijk hier eens naar!
Voordelen van springtouw
Springtouw is een aerobe activiteit - wat betekent dat het gerelateerd is aan een verhoogde hartslag, fysieke conditie en hoge calorieverbranding. Dit alles is al zeer gunstig voor het hart zelf, maar het heeft nog een interessant effect voor degenen die willen afvallen.
En het lijkt misschien makkelijk, maar touwtje springen vergt ook veel van onze hersenen. Je moet voldoende evenwicht, motorische coördinatie, focus en concentratie hebben om jouw buik samengetrokken en jouw houding rechtop te houden tijdens de hele training. Bovendien moet je met touw je hele lichaam trainen. Hoewel het minder intens is voor de bovenste ledematen, worden de onderste ledematen, zoals de benen en de kuiten, de hele tijd geactiveerd.
Wie moet het voorzichtigst zijn bij het touwtje springen?
Elke sport waarbij gesprongen wordt, heeft een zekere impact op de gewrichten van de knieën, heupen en enkels. Trainen met touw biedt echter minder risico's dan bijvoorbeeld intensief hardlopen, omdat de sprongen zeer laag zijn en het gewicht van het lichaam verdeeld wordt over de twee voeten, in plaats van slechts op één voet te worden geplaatst.
Toch moeten mensen met blessures of chronische gewrichtsproblemen deze oefening vermijden. Dat geldt ook voor mensen met obesitas of overgewicht, omdat zij deze lichaamsdelen uiteindelijk overbelasten. Daarom is het ideaal dat er veel versterking en professionele begeleiding is voor degenen die overwegen met deze modaliteit te beginnen.
Oudere en zwangere vrouwen moeten ook extra voorzichtig zijn bij het uitvoeren van de bewegingen, aangezien hun zwaartepunten in het gedrang kunnen komen. Je evenwicht verliezen bij het touwtje springen is helaas heel gemakkelijk. In dergelijke gevallen raden professionals aan om het "denkbeeldige touw" te doen: kleine sprongen op de plaats maken zonder de uitrusting.
Mensen met hartproblemen kunnen touwtje springen, op voorwaarde dat ze de aanbevelingen opvolgen die vereist zijn in elke sport: medische en trainings controle is vereist, het is niet aanbevolen om de activiteit elke dag uit te voeren (zonder te rusten) en je moet investeren in intervaltraining (1 minuut uitvoeren, 1 minuut rusten).
Wat is de ideale frequentie om resultaten te zien?
30 minuten touwtje springen verbrandt tot 300 calorieën. Maar de resultaten verschijnen meestal tussen 45 en 90 dagen, omdat ze van persoon tot persoon sterk verschillen. De algemene richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dat we 150 minuten matige aerobe lichaamsbeweging of 75 minuten intensieve lichaamsbeweging per week moeten doen om niet als sedentair te worden beschouwd.
Met andere woorden: je hebt van maandag tot vrijdag 15 tot 30 minuten per dag nodig om een deel van de voordelen van touwtje springen te krijgen!
Hoe spring je touwtje?
De eerste tip is om een touw te kiezen! Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid op de markt. De oudste modellen zijn gemaakt van nylon. Maar er zijn al versies in PVC (plastic) en zelfs staal - het is meestal een veel sneller touw en aanbevolen voor ervaren mensen. Voor beginners is het het beste om een plastic touw te gebruiken. Hun handvatten zijn gewoonlijk bekleed met schuimrubber om ongemak in de handen te voorkomen.
Dus begin te oefenen, zonder haast en in je eigen tijd. Het is belangrijk te benadrukken dat we de resultaten van lichamelijke activiteiten pas beginnen te merken wanneer ze regelmatig worden gedaan, met andere woorden, wanneer ze gewoonten worden. En gewoonten komen pas in ons leven als ze beetje bij beetje worden ingevoerd.
Oefen touwtje springen
Spring voor de spiegel en op een vlakke ondergrond, terwijl je jouw handen draait zodat het touw rond en rond gaat. Let op je hele lichaam: doe lage sprongen (niet meer dan 5 centimeter). Zorg ervoor dat je houding rechtop is, naar voren kijkt en je buik strak is als je touwtje springt.
Denk er ook aan op je tenen te landen om de hiel niet te overbelasten (anders is het de knie die er later onder lijdt), en ook je benen een beetje te buigen, zonder ze volledig gestrekt te laten.
Trainen met touw
Voor beginners is het aan te raden om te investeren in intervaltraining: 1 minuut touw + 1 minuut rust. Doe dit 10 tot 15 minuten per dag. Daarna kun je de tijd opvoeren en zelfs gaan voor meer geavanceerde variaties, zoals springen op één voet, twee draaien met het touw in één beweging (de beroemde double under) of zelfs je armen kruisen (cross twist)